Zeefdrukken bij RAAF // Screen-printing at ‘Raaf’

1
Eergisteren ben ik gaan zeefdrukken in grafisch atelier ‘Raaf’ in Breda. Hoewel ik vier jaar op de kunstacademie in Breda heb gezeten, was ik nog nooit in deze werkplaats geweest; de academie had zelf een grafiek werkplaats en zo was het nooit echt ‘nodig’ om andere opties te ontdekken om mijn grafiek-honger te stillen.

Toen ik werd gevraagd om mee te doen aan een expositie die door Raaf wordt georganiseerd leek dat me de perfecte aanleiding om weer eens te gaan zeefdrukken! Dit heb ik gedurende mijn twee studies regelmatig gedaan, dus toen ik door Renie (vriendin en werkplaats-beheerder) werd gevraagd om mee te doen aan de expositie wist ik niet hoe snel ik ‘ja’ moest zeggen.
De expositie wordt onder andere georganiseerd om te laten zien wat er allemaal gedaan kan worden bij Raaf, dus het belangrijkste doel is om zoveel mogelijk verschillende dingen te exposeren. Ik heb altijd al mijn eigen cadeaupapier willen maken, maar ik heb eigenlijk nooit echt de tijd gehad om dit te doen. Ik heb even getwijfeld of cadeaupapier wel ‘expositie-waardig’ genoeg was, maar toen dacht ik; als de expositie moet laten zien hoe veelzijdig grafiek kan zijn dan is dit eigenlijk het perfecte moment om dit te doen. En zo geschiedde; afgelopen woensdag ging ik naar de werkplaats om mijn eigen cadeaupapier te zeefdrukken. Hier wat ‘snapshots’ van het proces en de resultaten:

The day before yesterday I went screen-printing at graphic workshop ‘Raaf’ in Breda. Although I attended art school in Breda for four years, I never used the graphic workshop that Breda has to offer, partly because my school had one, so I never really needed to go anywhere else to satisfy my ‘graphic-tooth’.
When I was asked to participate in an exhibition hosted by the workshop, I found it was exactly the right time to start screen-printing again. I have done so many times in art school and during my education to become a graphic designer, so I said ‘yes’ to this exhibition the minute Renie (friend and workshop-host) asked me.
The exhibition is set up to show the world what can be done in the graphic workshop, so the main goal is to show as many different things as possible. I’ve been wanting to make my own gift-wrap for a long while now, I just never really got the time to do it. For a minute I doubted whether gift-wrap was something that was ‘exhibition-worthy’, but then I thought; if the exhibition is about showing how versatile graphic arts can be, then it might just be perfect.
And so I went to the workshop this wednesday and started printing. Here are the results:

Mijn ontwerp geprint op sheets; dat is nodig om het op zeef te kunnen zetten.
My design printed on sheets, as needed in order to put in on screen.

2

 

Aangezien alle sheets A4 waren en mijn ontwerp A2, moest ik eerst op een lichtbak mijn sheets heel precies aan elkaar plakken.
Seeing my design was pretty big and the sheets were printed in a smaller size, I had to put together my sheets first, which was quite the puzzle and needed to be done very precisely.

3

 

De ‘awesome’ Renie die mijn zeef bestudeert.
The awesome Renie, studying my screen.

4

 

Mijn ontwerp op zeef, na het belichten.
My design on screen, after exposure.

5

 

Klaar om te drukken!
Ready to print!

6

7

8

 

En…een kleine greep uit de resultaten. Ik heb 62 A2-vellen cadeaupapier gedrukt met verschillende technieken (onder andere ‘iris-druk’, waarmee je verloopjes kunt drukken) en ik heb gedrukt op verschillende soorten papier, waaronder courant-papier en vloeipapier.
And…some of the results. I printed 62 sheets of giftwrap, using different techniques (such as printing gradients and working with metallic inks) and several kinds of paper (including kraft-paper and blotting paper).

1

 

Hi there! This is me: Vera Bertens. Freelance Imagery Inventor from The Netherlands. I live and work in my New England style home that is mostly pink from the inside. In my colorful, mid-century inspired studio I make illustrations, design products and create digital content for my own brand (franje design) as well as other clients, brands and companies.

Read more about Vera >>

@verabertens
Subscribe here (Dutch only)
Logo_FranjeDesign_Footer-1.png

KvK 17260101 / © franje design 2009-2024 / All rights reserved
Privacyverklaring / Privacy Policy / Disclaimer 

(Dutch only)

Niet zomaar een nieuwsbrief! Iedere maand krijg jij de leukste roundup van alles wat er in en rond mijn bedrijf gebeurd is rechtstreeks in je mailbox. Maar je vindt ook regelmatig gratis downloads, speciale lezerkortingen en achter-de-schermen materiaal in mijn nieuwsbrief. Schrijf je hieronder in: