Biz Babble: 5 manieren om inspiratie op te doen // Biz Babble: 5 ways to be inspired

BizBabble_2

Zoals alle creatievelingen onder jullie wel weten: als je dag in dag uit bezig bent met ‘maken’, dan wil de inspiratie nog wel eens op raken. Ik noem het altijd ‘creatorsblock’. Je wil wel, maar er komt niks uit je handen. Noppes. Nada. Voor mij is dat een teken dat ik ‘input’ nodig heb. En er zijn verschillende manieren waarop ik dat doe en die deel ik met liefde en plezier met jullie.

As all creatives among you may know: when you’re constantly ‘making’, the creative part of your brain can hit rock bottom every once in a while. I like to call it ‘creatorsblock’. Nothing comes out. Nada. For me, that’s a sign that I need some input. And there are several ways to do that, which I will share with you today.

Ga offline.
Ik weet het. Dit is het meest gehoorde stuk advies als het gaat om geinspireerd zijn en blijven. Maar het is zó waar. Hoewel pinterest, sociale media en blogs voor een korte inspiratie-kick kunnen zorgen, moet ik echt drastischer maatregelen nemen als ik echt vast zit. Ik moet mijn computer uitzetten en iets anders gaan doen. Daar komt bij dat wanneer ik echt muurvast zit, dingen als pinterest juist best wel deprimerend kunnen werken. Ik denk dan al gauw: waarom lukt het iedereen om toffe dingen te maken en mij niet (op dat moment dan). Dus kom achter die computer vandaan!

Go offline.
I know this is the most heard piece of advice when it comes to staying inspired, but it’s true. Pinterest, blogs and social media can make for a short ‘inspiration-rush’, but whenever I’m really stuck, I need to just go offline and do other things. Not to mention that whenever I’m blocked and I go online, things like pinterest are actually a little depressing to me. It makes me think why everyone can make awesome things and I can’t (at that moment). So get away from that computer!

Ga naar buiten.
Aangezien mijn huis mijn kantoor is en mijn kantoor mijn huis moet ik simpelweg gewoon de deur uit als ik last heb van creatorsblock. Als ik binnen blijf zitten dan blijft mijn werk me aanstaren vanaf mijn bureau. Ik kan wel op de bank gaan zitten, maar ik zie vanuit mijn ooghoeken stapels werk liggen en ik kan mezelf er dan simpelweg niet toe zetten om niet te werken. Wegwezen dus. Ik moet mijn werk ook daadwerkelijk niet zien om er ook even niet aan te denken. Dus ik ga een stuk wandelen, even weg van alles. Ik ga koffie drinken in mijn favoriete koffiezaakje of ik trakteer mezelf op een lunch buiten de deur.

Go outside.
Since my home is my office and my office is my home, I simply need to leave the house whenever I suffer from creatorsblock. If I stay inside, my work will creep up on me from behind and strangle me. No, kidding. But I will keep seeing it from the corners of my eyes and I simply can’t let go. I really need to not be around anything that has to do with work to really get my mind off it. So I go out for a walk, and have a breather. I’ll have coffee in my favourite coffeehouse or I’ll treat myself to lunch somewhere.

Ben eens sociaal.
Wat voor mij ook goed helpt als het allemaal niet gaat zoals ik wil is zorgen dat ik onder de mensen ben. Ik ga op de koffie bij mijn paps of ik ga lunchen of dineren met mijn ‘bestie.’ Om gewoon over alledaagse dingen te praten of om eens uitgebreid te klagen over dat het die dag allemaal niet lukt. Zelfs alleen onder de mensen zijn kan al heel goed voelen. Het is leuk om gesprekken van anderen te horen in een koffiezaak (zonder opzichtig af te luisteren natuurlijk) en gewoon al het gevoel dat je niet alleen bent kan al heel prettig zijn.

Socialize.
What also really helps for me whenever I’m not able to get anything done is to socialize. I’ll go to my dad’s for coffee, I’ll go out to lunch or dinner with my bestie. Just to catch up on daily things, or to actually talk about the fact that things are not working out for me at the moment. Even being alone among people can be good. Overhearing conversations in coffeeshops can be very amusing (without visibly eavesdropping of course) and simply the feeling that you’re not alone and that you don’t have to do this on your own can be very comforting.

Experimenteer.
Zoals je wellicht in mijn column van afgelopen vrijdag hebt gelezen (dat geheel gewijd is aan experimenteren) had ik nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar uit mijn ‘comfort zone’ stappen helpt echt. Je roest vaak een beetje vast in wat je altijd doet en dat zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt jezelf te blijven verrassen met je eigen werk. Dus waarom zou je niet eens een dag heel ‘anders’ doorbrengen? Dit kan werk-gerelateerd zijn, bijvoorbeeld dat ik een illustratie maak in een heel andere techniek dan ik normaal doe. Maar het kan ook heel iets anders zijn. Maak bijvoorbeeld je ‘normale’ wandeling door de stad eens, maar verplicht jezelf om omhoog te blijven kijken. Alles wat zich op straatniveau afspeelt ken je al lang, maar boven je is ook een heleboel te zien! Als je maar kijkt. Wanneer je voor jezelf van dit soort kleine opdrachtjes bedenkt verzet je niet alleen je gedachten, het helpt je ook in te zien dat de dagelijkse dingen je kunnen blijven verrassen.

Experiment.
As you may have read in my recap of this friday (which is all about experimentation), I never thought I would say this, but getting out of my comfort zone really helps me. You often get stuck in ‘doing what you always do’, which makes it hard to surprise yourself with whatever it is you do. So why not spend a day doing things differently? This can be work-related, like finishing an illustration in another technique than you’re signature-one. But it can also be something completely different, like going for your ‘regular’ walk around town, but telling yourself to keep looking up all the time. We’re used to looking at everything that happens on street-level, but so much more is going on just above your head! If only you’re willing to see it. Thinking up little assignments like this for yourself helps not only getting your mind off things, but it also helps you see that things in your daily life can still surprise you.

Verwen jezelf met niks.
Ik moet toegeven dat ik deze zelf nog behoorlijk moeilijk vind. Ik ben koningin in mezelf afranselen en dwingen tot werken, ook als ik zo’n dag heb waarop niks lukt. Maar dat probeer ik te stoppen. Want creativiteit is nu eenmaal iets wat je niet kunt oproepen en dat moet ik (en jij trouwens ook) accepteren. Als het niet je dag is, dan is dat zo. Accepteer het en ga lekker wat anders doen. Ik krijg altijd inspiratie-invallen wanneer ik dagelijkse ‘stomme’ dingen doe zoals afwassen of was opvouwen. Inspiratie komt meestal wanneer je het niet verwacht en misschien nog wel belangrijker: wanneer je er in je hoofd niet mee bezig bent en er niet bewust naar zoekt. Dus doe eens lekker een dagje helemaal niks en probeer het morgen nog een keer.

Indulge yourself in nothingness.
I have to admit that this one’s actually really hard. I’m kind of queen in beating myself up and forcing myself to work, even if I can’t get anything done. But I’m trying to put a stop to that. Because creativity is not something you can summon and I (and you should too) have to accept that. Whenever it’s not your day; accept it. Allow yourself to go do something else that day. I often get my best inspirations from doing daily chores like the dishes or folding laundry. Inspiration usually comes when you’re least expecting it, or even more important: when you’re not looking for it. So indulge yourself in doing nothing for a day and try again tomorrow.

Nu is het jullie beurt! Wat doe jij om geïnspireerd te worden of te blijven? Zijn mijn tips nuttig en welke ga je eens proberen?
Now it’s your turn! What do you do to stay inspired? Do you think my tips can be of any help to you?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi there! This is me: Vera Bertens. Freelance Imagery Inventor from The Netherlands. I live and work in my New England style home that is mostly pink from the inside. In my colorful, mid-century inspired studio I make illustrations, design products and create digital content for my own brand (franje design) as well as other clients, brands and companies.

Read more about Vera >>

@verabertens
Subscribe here (Dutch only)
Logo_FranjeDesign_Footer-1.png

KvK 17260101 / © franje design 2009-2024 / All rights reserved
Privacyverklaring / Privacy Policy / Disclaimer 

(Dutch only)

Niet zomaar een nieuwsbrief! Iedere maand krijg jij de leukste roundup van alles wat er in en rond mijn bedrijf gebeurd is rechtstreeks in je mailbox. Maar je vindt ook regelmatig gratis downloads, speciale lezerkortingen en achter-de-schermen materiaal in mijn nieuwsbrief. Schrijf je hieronder in: