Column: Beste 16-jarige ik // Dear 16-year-old me

Vera16
De periode rondom mijn verjaardag is voor mij altijd een periode van reflectie. Nog meer dan tijdens oud en nieuw eigenlijk. Vandaag kijk ik terug en geef ik drie tips aan mijn 16-jarige ik, met daarin advies waarvan ik zou willen dat ik het gehad zou hebben toen ik 16 jaar was. Want wijsheid komt met de jaren, zeggen ze weleens.
Jezelf zijn is okay.
Je hoeft niet ergens bij te horen, echt niet. Het is fijn om vrienden te hebben, maar echte vrienden vinden wat je draagt, hoe je haar zit of hoe je je boterhammen eet tijdens de lunchpauze écht niet belangrijk. Draag die twee patronen bij elkaar ook al ziet het er niet fashionable uit, ga lekker voor die ‘out of bed coupe’ en laat die korstjes mooi links liggen. De enige die blij met jou moet zijn, dat ben jij. Want jij bent de enige die de rest van haar leven met jou zal moeten leven.
Doe dingen waar je spijt van krijgt.
Want dat zijn de dingen waar je het meeste van leert en die je het langst bij zullen blijven. Je leert van alles wat je doet in het leven, maar het meeste van de dingen die je achteraf beter niet had kunnen doen. Ga op je bek en sta op in stijl. Schaam je niet voor de littekens die je hebt opgelopen met het vallen; ze horen bij je.
Heb geen haast.
Het leven houdt niet op als je twintig wordt. En ook niet als je bijna dertig bent. Hoe cliché je het ook altijd vond klinken als pa of ma het tegen je zei: je hebt écht nog alle tijd. Tijd om te zoeken, te dwalen en uiteindelijk misschien wel te vinden. Of niet. Ook best wel prima. Je kunt je hele leven nog volwassen zijn, maar doe dat tot de tijd dat het noodzaak wordt gewoon nog maar even niet.
Wat zou jij je 16-jarige ik graag willen vertellen?

The time my birthday rolls around is always a time of reflection to me. Even more than around new year’s I must admit. Today I’m giving my 16 year old me some advice I would love to have had when I actually was that age.
Being yourself is okay.
You don’t have to be part of anything if you don’t want to. It’s great to have friends, but the ones that actually matter could care less about how you dress, what your hairdo is like or how you eat your lunch. Wear those not-matching patterns, embrace your out-of-bed look and don’t eat your breadcrusts. No-one cares. The only one that should care is you. Because you’re the only person that has to live with you for he rest of her life.
Do things that you will regret later on.
Because these are the things you learn the most from. Fall down really hard and stand up with grace. Don’t be ashamed of the scars your falls gave you; they are part of who you are now.
Don’t be in a hurry.
Life does not end once you turn twenty. And neither when you’re almost thirty. As cliché as it may have sounded when mum or dad used to tell you years ago: you really do have all the time in the world. Time to search, time to explore. Maybe to even find at some point. Or not. What the hell does it matter. You’ve got your whole future life to be all grown-up, please don’t be until it’s absolutely necessary.
What would you like to say to your 16 year old self?

 

2 Replies to “Column: Beste 16-jarige ik // Dear 16-year-old me”

  1. Mooi! Vooral het derde punt is iets wat ik mijn 16 jarige ik zou vertellen. Heb me daar een tijdje zo druk om gemaakt, dat alles in 1 keer goed moest. Maar inmiddels ben ik er achter dat je altijd nog van keuze kan veranderen en inderdaad lekker kan dwalen.

  2. Die haast en dat alles in een keer goed moet. Dat herken ik heel erg. Maar daar heb ik nu eigenlijk nog steeds last van. En waarschijnlijk nog steeds als ik 36, 46 of 56 ben. Haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi there! This is me: Vera Bertens. Freelance Imagery Inventor from The Netherlands. I live and work in my New England style home that is mostly pink from the inside. In my colorful, mid-century inspired studio I make illustrations, design products and create digital content for my own brand (franje design) as well as other clients, brands and companies.

Read more about Vera >>

@verabertens
Subscribe here (Dutch only)
Logo_FranjeDesign_Footer-1.png

KvK 17260101 / © franje design 2009-2024 / All rights reserved
Privacyverklaring / Privacy Policy / Disclaimer 

(Dutch only)

Niet zomaar een nieuwsbrief! Iedere maand krijg jij de leukste roundup van alles wat er in en rond mijn bedrijf gebeurd is rechtstreeks in je mailbox. Maar je vindt ook regelmatig gratis downloads, speciale lezerkortingen en achter-de-schermen materiaal in mijn nieuwsbrief. Schrijf je hieronder in: