Een ingelijst schaap // A sheep in a frame

 

Niet lang geleden pakte ik het weven weer op. Ik ben begonnen met weven tijdens mijn studie aan de kunstacademie. Ik zou een minor textiel gaan volgen in Bergen (dat is helaas door omstandigheden niet doorgegaan) en ik was helemaal weg van het TextielLab in het Tilburgse TextielMuseum, waar ik twee van mijn academieprojecten heb laten borduren (en waar ik een aantal jaar na dato zelf werk).

Maar je weet hoe dat gaat: weven was niet direct inzetbaar in mijn illustratiewerk en na mijn heerlijke uitstapje in de wereld van textiel klopte het dagelijks leven weer aan. Ik verkocht mijn (haast ongebruikte) weefgetouw en verloor de liefde voor weven even uit het oog.

Sinds kort ben ik weer begonnen. Niet op een groot weefgetouw, maar op een klein weefraam. En ik vind het heerlijk. Een van de eerste dingen die ik maakte was een wolk van lontwol. Daar wilde ik meer mee doen!

Al een hele tijd wilde ik een aantal 3D schapen maken voor een ansichtkaart die ik in mijn hoofd had, maar ik wist nog niet zo goed hoe. Daar had ik nu de oplossing voor gevonden: ik ging ze weven.

Zo weefde ik negen schapen; 8 ‘gewone’ en 1 heel speciale. Ik maakte er een ansichtkaart van en het speciale schaap lijstte ik in. Als reminder dat echte passies vanzelf weer bij je terugkomen als je er even de tijd niet voor kunt vinden of maken. En als geheugensteuntje dat plezier maken en dingen doen die lijken alsof ze zakelijk gezien niet ‘opleveren’ je toch heel leuke (en bruikbare) dingen kunnen brengen.

Not long ago I started weaving again. I did some weaving while I was in art college and I loved it so much. But after college daily life got in the way and I focused more on my illustration work.

A little while ago I needed a change of scenery work-wise. So I decided to buy a small loom and get started. One of the first projects I did was weave a cloud wall hanging using merino roving. I loved this material so much that I wanted to experiment more with it.

I had this idea for making 3D sheep to accomodate a new postcard idea for a long time, I just didn’t know exactly how to make them. I decided to weave them using merino roving and it was exactly the kind of fluffiness I was looking for. So I made nine sheep in total: 8 ‘ordinary’ ones and one special one. I photographed them for my postcard and I decided to frame the ‘special’ one. As a reminder that just having fun can also bring you something business-wise. And also that a hobby or passion you seem to have forgotten about will always find its way back to you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi there! This is me: Vera Bertens. Freelance Imagery Inventor from The Netherlands. I live and work in my New England style home that is mostly pink from the inside. In my colorful, mid-century inspired studio I make illustrations, design products and create digital content for my own brand (franje design) as well as other clients, brands and companies.

Read more about Vera >>

@verabertens
Subscribe here (Dutch only)
Logo_FranjeDesign_Footer-1.png

KvK 17260101 / © franje design 2009-2024 / All rights reserved
Privacyverklaring / Privacy Policy / Disclaimer 

(Dutch only)

Niet zomaar een nieuwsbrief! Iedere maand krijg jij de leukste roundup van alles wat er in en rond mijn bedrijf gebeurd is rechtstreeks in je mailbox. Maar je vindt ook regelmatig gratis downloads, speciale lezerkortingen en achter-de-schermen materiaal in mijn nieuwsbrief. Schrijf je hieronder in: