Kleur toepassen in je interieur

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik gek ben op kleur. Ik draag veel kleurrijke kleding, mijn illustraties staan er bol van en ik ben niet vies van een beetje kleur in huis. Zeker nu ik op instagram regelmatig updates over ons nieuwe huis deel merk ik dat ik steeds vaker de vraag krijg hoe je het beste kleur kunt toepassen in je interieur.
En dat is heel begrijpelijk; de trends van de afgelopen jaren hebben vooral ingezet op neutrale kleuren; mensen wordt bij aankoop van een woning geadviseerd ‘niet te gek’ te doen omdat je anders je huis niet meer verkocht krijgt. Ik vind dat regelrechte onzin; je koopt/huurt een huis omdat jij erin wilt wonen, niet met in het achterhoofd dat je het ooit gaat verkopen en de mogelijke koper niet van een roze muur (of in ons geval: roze glittervloer) houdt.
Kortom: ik kan begrijpen dat mensen het soms wat eng en moeilijk vinden om kleur toe te passen in het interieur. Vandaag deel ik drie mogelijkheden waarmee je dat wél kunt doen.

Big and bold
Je kunt natuurlijk meteen groots uitpakken en een aantal grote, vaste onderdelen van je woning kleurrijk maken. Denk hierbij aan een gekleurde vloer, gekleurde tegels of zelfs een keuken of sanitair met een kleurtje. Dit zijn keuzes die ik zelf inmiddels wel aandurf, nadat ik erg vaak voor ‘veilig’ gekozen heb en daar vooralsnog iedere keer spijt van heb gehad. Er ligt bij ons dus een zeegroene vloer in de woonkamer en een roze vloer met glitters in mijn home office. Ik zeg go big or go home, maar ik snap dat dat soort ‘grote keuzes’ (nog) niet voor iedereen weggelegd is. Een vloer, keuken of sanitair verander je nou eenmaal niet zo snel als wat accessoires of minder permanente onderdelen van je interieur. Daarom heb ik ook de volgende optie voor je:

Het zit ‘m in de kleine dingen
Kleur in je interieur hoeft absoluut niet groots of permanent te zijn, zeker niet als je vaak van lievelingskleur verandert. Je kunt een vrij neutrale ruimte super fris maken met kleurrijke accessoires. Een fel gekleurd vloerkleed en wat gekleurde kussens op je grijze bank en die bank is ineens een stuk minder ‘veilig’. Zie deze aanpak als pierenbadje; op deze manier kun je het gebruik van kleur aftasten zonder meteen in het diepe te moeten springen. En bijkomend voordeel; accessoires zijn niet de grootste kostenpost bij het inrichten van een huis, dus ook budgettechnisch zit je goed! (Hierboven zie je een foto van mijn huidige home-office, met neutrale kleuren op de vloer en muren. Maar door gebruik van kleurrijke meubels en accessoires is het toch alles behalve saai.)

De gulden middenweg
Zijn je accessoires al kleurrijk en heb je niet de mogelijkheid of het budget om grootse zaken als vloer, sanitair etc. aan te pakken? Denk dan eens aan de gulden middenweg; het toepassen van kleur op semi-permanente, maar toch prominent aanwezige items in je huis. Zoals raambekleding bijvoorbeeld. Gekleurde gordijnen kunnen je overwegend neutraal ogende huis net wat extra pit geven. Ons kleurenpalet op de begane grond bestaat uit roze en mintgroen tinten, dus die gaan wij naar alle waarschijnlijkheid toepassen in onze gordijnen. En wat extra handig is; bestel je gordijnen online en je bespaart de kosten van een tussenpersoon.

Maar ook jaloezieën op maat of een duo rolgordijn (waar mijn hart, eerlijk is eerlijk, in eerste instantie echt niet sneller van ging kloppen) is te krijgen in bold colours. Zie je het al voor je? Een roze jaloezie in de badkamer of een okergeel rolgordijn in mijn home office?

Naar welke optie gaat jouw voorkeur uit als je kleur wilt toepassen in je interieur? Laat het me weten in de comments!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Veneta.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi there! This is me: Vera Bertens. Freelance Imagery Inventor from The Netherlands. I live and work in my New England style home that is mostly pink from the inside. In my colorful, mid-century inspired studio I make illustrations, design products and create digital content for my own brand (franje design) as well as other clients, brands and companies.

Read more about Vera >>

@verabertens
Subscribe here (Dutch only)
Logo_FranjeDesign_Footer-1.png

KvK 17260101 / © franje design 2009-2024 / All rights reserved
Privacyverklaring / Privacy Policy / Disclaimer 

(Dutch only)

Niet zomaar een nieuwsbrief! Iedere maand krijg jij de leukste roundup van alles wat er in en rond mijn bedrijf gebeurd is rechtstreeks in je mailbox. Maar je vindt ook regelmatig gratis downloads, speciale lezerkortingen en achter-de-schermen materiaal in mijn nieuwsbrief. Schrijf je hieronder in: