Gastblog voor Team Confetti #15: DIY Cactus Karakters

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_1
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb zwaar de lente in mijn bol. Ik heb al meerdere tripjes naar de ijssalon gemaakt (een van de beste van Brabant zit in mijn hometown Tilburg, woohoo!) en wanneer het echt lekker weer wordt dan kan een retourtje tuincentrum wat mij betreft ook echt niet missen. En hoewel ik graag bloeiende plantjes koop voor op mijn balkon kan ik ook nooit de cactus-afdeling verlaten zonder weer wat nieuwe aanwinsten mee naar huis te nemen.

En daar gaat dit artikel vandaag over: cactussen. Want ik heb ze in alle soorten en maten en in allerlei verschillende potjes en schaaltjes. Best leuk hoor, maar wist je dat je van cactussen ook bijzonder leuke karakters kunt maken? Bedenk dat de stekels/sprieten/fluff (doorhalen wat niet van toepassing is) een weelderige haardos vormen en er gaat een wereld voor je open.
Daarom heb ik voor jullie vandaag een leuke DIY in elkaar geknutseld waarmee je met een paar benodigdheden en in een mum van tijd deze super leuke cactus karakters maakt. Ik stel ze eerst even aan je voor:

1. De Hippie
Hoewel ik niet graag mensen in een hokje stop ben ik wel groot fan van stereotypes en clichés. Op de kunstacademie moest ik alle clichés zo snel mogelijk de deur uit doen, maar toen ik daar eenmaal klaar was heb ik ze heel snel weer binnengehaald. Dus zie hier: de Hippie. Met haar bloemenkrans in het haar en dromerige ogen is ze helemaal klaar voor de festivalzomer.

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_2

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_3

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_4

2. De Nerd
De Nerd. Niet te verwarren met de hipster, overigens. Deze Nerd met net-uit-bed-haar en grote bril is klaar om jouw hart te veroveren.

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_5jpg

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_6

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_7

3. De Frida
Tja. Naast bovengenoemde stereotypes kon ook een persoonlijke heldin niet ontbreken. Ze is misschien wel een van de meest afgebeelde kunstenaressen die we kennen: Frida Kahlo. Met haar unibrow en bloemen in het haar was zij té leuk om niet tot cactus karakter te bombarderen.

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_8

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_9

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_10

 

Zelf aan de slag om jouw favoriete stereotype, filmster of je hele eigen vriendengroep te ver-cactussen?

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_11

Dit heb je nodig:
– Verschillende kleine cactussen
– Kleine terracotta potjes
– Acrylverf
– Kwast
– Potlood
– Gum
– Fineliner
– (Optioneel: potgrond)
– (Optioneel: satéprikkers)

Zo ga je te werk:
Schilder eerst je terracottapotjes in een leuk effen kleurtje. Ik heb ervoor gekozen ze allemaal enigszins in de huidkleur-sfeer te houden, maar je kunt natuurlijk all-out gaan als je andere ideeën hebt (of Shrek wilt maken).

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_12

Laat de potjes vervolgens goed drogen. Houd er rekening mee dat je twee of zelfs drie laagjes verf moet aanbrengen voordat het voldoende dekt. De terracottapotjes zijn donker van kleur en het materiaal ‘zuigt’ nogal. Maar zoals bij alle schilderwerk geldt ook hier: beter meerdere dunne laagjes dan één heel dikke. Extra tip: Als je een klein randje van de binnenkant van je potje mee schildert zie je straks geen scheidingslijn als de cactus erin staat.

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_13

Wanneer de basislaag gedroogd is kun je met een potlood vast een opzetje maken van waar het gezicht van je karakter moet komen. Dit kan heel globaal en het hoeft niet netjes, want je kunt de potloodlijnen later weer uitgummen.

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_14

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_15

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_16

Kleur nu de dingen die je ingekleurd wilt hebben in met een andere kleur verf. Ik heb dat gedaan bij de neuzen en bijvoorbeeld de oorbellen van Frida en de bril van de Nerd. Tip: als je heel kleine details gaat inkleuren kun je eventueel een satéprikker gebruiken in plaats van een kwast; daar kun je net wat gedetailleerder meer werken.

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_17

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_18

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_19

Laat ook deze verf weer goed drogen en ook hier geldt: dekt het niet in één keer, breng dan gewoon nog een laagje aan.
Alles droog? Dan kun je nu met de fineliner de lijnen van je ‘tekening’ op de potjes gaan zetten. Als je ergens een keer buiten de lijntjes bent gegaan met schilderen dan kun je dat nu mooi wegwerken met de fineliner. Wanneer de fineliner gedroogd is kun je de potloodlijntjes uitgummen.

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_20

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_21

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_22

En dan nu het leukste: Doe de cactussen in hun potjes en aanschouw de awesomeness die je zojuist hebt gemaakt. Je kunt ervoor kiezen om de cactussen met plastic potje en al in je terracottapotje te zetten. Ik heb ervoor gekozen om ze even met wat (cactus)potgrond over te potten omdat het randje van het plastic potje net boven het terracottapotje uitkwam en dat vond ik niet mooi.

Gastblog4_DIY Cactuskarakters_23

Je geloof het niet, maar that’s all. Super makkelijk en super leuk als cadeautje voor je favoriete familielid, Belieber (stel je even de cactusvariant van Justin voor) of pasgetrouwd stel. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ga jij aan de slag met deze DIY? Tag me dan even op instagram (@verabertens), vind ik kei leuk!
Van wie ga/wil jij een cactus-karakter maken? Laat het me weten in de comments, ik ben heel benieuwd!

2 Replies to “Gastblog voor Team Confetti #15: DIY Cactus Karakters”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hi there! This is me: Vera Bertens. Freelance Imagery Inventor from The Netherlands. I live and work in my New England style home that is mostly pink from the inside. In my colorful, mid-century inspired studio I make illustrations, design products and create digital content for my own brand (franje design) as well as other clients, brands and companies.

Read more about Vera >>

@verabertens
Subscribe here (Dutch only)
Logo_FranjeDesign_Footer-1.png

KvK 17260101 / © franje design 2009-2024 / All rights reserved
Privacyverklaring / Privacy Policy / Disclaimer 

(Dutch only)

Niet zomaar een nieuwsbrief! Iedere maand krijg jij de leukste roundup van alles wat er in en rond mijn bedrijf gebeurd is rechtstreeks in je mailbox. Maar je vindt ook regelmatig gratis downloads, speciale lezerkortingen en achter-de-schermen materiaal in mijn nieuwsbrief. Schrijf je hieronder in: