Column: ‘Hoe ik het toch allemaal doe’

QuoteAllereerst wil ik jullie heel hartelijk bedanken voor alle super lieve reacties op mijn artikel over Uitgeverij Snor. Het is zó leuk om mijn enthousiasme met jullie te kunnen delen, dank jullie wel!
Dat boek voor Uitgeverij Snor is ook meteen waar de column van deze maand over gaat. Want soms krijg ik de vraag ‘hoe ik het toch allemaal doe’. Hoe ik aan opdrachten kom, hoe ik zorg dat mijn werk gezien wordt. Ik kan je vertellen; ik ben geen business goeroe en ik heb geen miljarden volgers. Dus ik voel me ook niet altijd de aangewezen persoon om hier advies over te geven. Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken als ik praat over ‘hoe ik het toch allemaal doe’, dus dat doe ik hier vandaag.

Want het antwoord is super simpel. Ik heb hier verdorie keihard voor gewerkt. Ze zeggen weleens: ‘good things come to those who work for it’. En dat is 100.000% waar. Want ondanks dat ik super leuke vrienden heb, zit daar niet toevallig een hoofdredacteur van een magazine tussen. Of een hoge pief bij een modemerk die een collectie geïllustreerd wil hebben. Ik heb inmiddels een leuk netwerk, maar dat heb ik zelf opgebouwd. Door er hard voor te werken. Want ik werk eigenlijk altijd. Waar iedereen op vrijdag- en zaterdagavond in de kroeg staat, zit ik óf nog blogartikelen te typen, óf ik lig vroeg in bed zodat ik de volgende dag productief kan zijn. Ik kan me de laatste keer dat ik een heel weekend vrij had niet meer herinneren: meestal doe ik één van de twee dagen iets leuks en ga ik de andere dag gewoon weer aan het werk. Er is geen dag dat ik helemaal niet werk. Ik beantwoord altijd wel een e-mail, ik plaats elke dag wel ergens een social media update. Om nog maar te zwijgen over hoe mijn werk de hele dag door het grootste deel van mijn hersencapaciteit in beslag neemt. Want ik ben vastberaden dat mijn illustratiecarrière gaat slagen.
Maar hard werken is niet het enige. Het moeilijkste onderdeel is misschien nog wel doorzetten. Bezig blijven. Niet opgeven. Want wat heb ik veel blogartikelen geschreven die alleen door mijn ouders werden gelezen. En wat heb ik veel dingen gemaakt die niemand heeft gezien. Of die gewoon niemand interessant vond. Maar ook al las niemand mijn verhalen en had ik wekelijks één bezoeker in mijn webshop; ik ging door. Ik ging nog steeds niet naar de kroeg in het weekend, ik bleef aan het werk.

En ik bleef mezelf. Want mijn werk is niet wat je overvloedig ziet in kinderboeken. Of waar dan ook eigenlijk. Het is net even wat anders (al zeg ik het zelf). En dat slaat niet altijd aan. Ik had ervoor kunnen kiezen om het roer om te gooien en werk te gaan maken dat beter in de markt zou liggen, dat ‘hipper’ was. Maar dat heb ik pertinent geweigerd. Als ik mijn werk moet aanpassen op wat ‘de markt’ wil, dan wil ik geen illustrator meer zijn. Want illustreren is niet alleen mijn werk, het is mijn leven. Het is een reflectie van mezelf. En als ik lieg in mijn werk, hoe moet ik er dan ooit zelf achter staan? Ondanks dat ik erg onzeker was en dat vaak nog steeds ben, heb ik er wel altijd in geloofd dat ‘iets anders doen dan wat iedereen doet’ de langste adem heeft. Ook al duurt het misschien wat langer om te komen waar ik wil zijn, als ik niet mezelf was gebleven had ik het nooit volgehouden.
Zoals ik eerder al zei: ik ben absoluut niet de meest succesvolle illustrator van Nederland. Waarschijnlijk word ik dat ook nooit: één boek maakt nog geen imperium. Dus doe wat je wil met wat ik hier heb gezegd. Maar het krijgen van deze opdracht was voor mij een enorme mijlpaal. Want ik heb hem gekregen omdat ik er super hard voor gewerkt heb, niet omdat ik de juiste mensen op de juiste plaatsen ken. Dus ja, als ik even uit de hoogte mag klinken: ik heb hem eigenlijk best wel een beetje verdiend.

Ik sluit af met de quote van Thomas Edison die je ook in de afbeelding bij dit artikel ziet. John stuurde me die laatst en zei dat hij die enorm op mij van toepassing vindt. En ik geloof dat hij daar wel gelijk in heeft:
‘Opportunity is missed by most people because it comes dressed in overalls and looks like work.’

Gast-artikel voor Team Confetti #8: back to school met franje design // Free back to school downloads

Gastblog8_BackToSchool_franjedesign_1Sommige delen van het land zijn vorige week of gisteren alweer begonnen aan het nieuwe schooljaar en voor ‘mijn deel’ (het zuiden, FYI) is het aanstaande maandag dan zover. We gaan weer allemaal terug in ‘business as usual’ modus. Dat kun je jammer vinden, maar ik word er persoonlijk altijd een beetje nostalgisch van. Een nieuw schooljaar voelt voor mij nog steeds als een nieuw begin, ondanks dat ik toch zeker al twee jaar niet meer naar school ga. Ik kan me de dagen nog herinneren dat ik na de vakantie fris en fruitig weer in de schoolbanken zat en de geur van vers gekafte boeken in me opnam. Het feit dat ik dan werd overvallen door een gevoel van paniek (het nieuwe schooljaar was nog zó lang, HELP) laat ik hier uit nostalgisch oogpunt maar even buiten beschouwing.

Wat ik misschien wel het állerleukste vond aan het nieuwe schooljaar, was schoolspullen inslaan op de School Campus. Je nieuwe agenda was je statussymbool voor het hele jaar, je kaftpapier definieerde of je bij de hippe kids of de losers hoorde (dat is helaas echt waar en ik koos altijd verkeerd) en de hoogte van je rugzak ten opzichte van je ruggengraat moest precies goed zijn, anders viel je óf in de categorie ‘stuud’ of in de categorie ‘don’t give a crap’. Zaken van leven of dood, dat waren het.
Ik ga (soms helaas, maar meestal niet) dus al even niet meer naar school, net als menig bloglezer hier vermoed ik. En dus ook niet naar de School Campus. Al moet ik toegeven dat ik meestal wel even ga kijken om vervolgens te concluderen dat ik er te oud voor ben.
Maar hey; ook wij werkende #GIRLBOSSES hebben recht op hippe school/kantoorspullen! Daarom heb ik vandaag een heuse Mini-FranjeDesign-School-Campus voor jullie georganiseerd. Ahw yeah! Een zevental etiketten, notitieblaadje en een tweetal boekenleggers up for grabs!

Now that August is almost over, there is no denying it: we are all going back to school or to business. The thing I always liked best about going back to school, is stocking up on nice stationery items to get me through the schoolyear.
Which is why today I have a lilttle stationery set as a free printable download for all of you! It includes seven labels, two bookmarks and a notepad. All up for grabs!

Gastblog8_BackToSchool_franjedesign_2

Gastblog8_BackToSchool_franjedesign_3

Gastblog8_BackToSchool_franjedesign_4

Gastblog8_BackToSchool_franjedesign_5

Het enige wat je hoeft te doen is de PDF downloaden en de boel te printen. De pagina met etiketten kun je printen op A4-etiketten (ik koop deze zelf altijd bij de Bruna) of op ‘normaal’ papier en lekker opplakken met een pritt-stift (hoe highschool wil je het hebben?). Ik ging zelf even ‘loesoe’ bij de Hema om wat leuke schriftjes en een elastiekmap in te slaan, maar je kunt ze natuurlijk overal op plakken (al plak je ze op de voorraadpotten in je keuken, leef je uit)!
Print de tweede pagina op een wat steviger papier zodat je boekenleggers niet te snel kreuken en klaar ben je. Noodzakelijk voor middelbare-school-hipheid? Dacht het wel! Een musthave voor de stylish kantoordame? Jazeker!

All you have to do is download the PDF, print the labels (the first page of the file) on adhesive paper (regular paper an glue will do too) and purchase some awesome notebooks to label!
Print the second page of the PDF on cardstock, so your bookmarks and notepad are nice and firm. A musthave for the new student? Heck, yes! Necessary for the modern-office-hipster? Pretty much!

Gastblog8_BackToSchool_franjedesign_6

Gastblog8_BackToSchool_franjedesign_7

Gastblog8_BackToSchool_franjedesign_8

Downloaden dus, die ‘Back to School’ collectie en vergeet er niet over te instagrammen, vind ik super leuk! Tag me even in je foto, mijn username is @verabertens. Voor iedereen die alweer begonnen is met het nieuwe (school)jaar: heel veel succes en maak de blits met je hippe nieuwe spullen. Voor wie nog moet beginnen; geniet nog even van je laatste paar vakantiedagen en voor jullie allen: Voor je het weet is het weer juni ;).

If you’ve used one of my stationery items, please do share them with me on instagram and don’t forget to tag me! My username is @verabertens. Good luck on getting started on your business-as-usual-life you guys!

Gastblog8_BackToSchool_Download_Blog

Download jouw gratis Back To School printables HIER.

P.S: Mocht je je Back to School collectie helemaal compleet willen maken, dan heb ik ook nog een heel leuke (al zeg ik het zelf) weekplanner in de aanbieding. Niet gratis, wel een must-have. Shop hem HIER.

Download your free Back To School printables HERE.

P.S: If you’re in desperate need of an awesome weekly planner to start the new schoolyear with, I’ve also got you covered! Not for free, but equally as awesome as the free download. Shop it HERE.

Nieuw binnen: Luchtballonnen kaart // New: Come fly with me postcard

Luchtballonnen-kaart_1_BLOG
Ik heb het er al een hele tijd over, maar ze zijn dan eindelijk binnen; mijn Luchtballonnen ansichtkaart. Ik was zelf zo blij met deze illustratie (die ik in eerste instantie maakte als gratis te downloaden telefoon wallpaper) dat ik besloot er een ansichtkaart van te maken. Voor het eerst in tijden trok ik mijn aquarel weer eens uit de kast om de achterkant mee te illustreren. En dat is me best goed bevallen!

I’ve been talking about it for a while here, but they’re finally here: My ‘Come fly with me’ postcards. I was so happy with this illustration (which I made as a free downloadable phone wallpaper initially), that I decided to make it into a postcard. I even used my watercolour for the first time in years to make the back of this postcard. And that turned out to be a great decision!

Luchtballonnen-kaart_2_BLOG
Uiteindelijk is het een kaart geworden voor allerlei gelegenheden; als je iemand mist, verliefd bent, of wilt opvrolijken. Hij kan (wat mij betreft) zelfs dienst doen als condoleance kaart, want een melancholisch ondertoontje heeft hij wel.

This postcard turned out to be one for many occasions: when you miss someone, when you’re in love or when you just want to cheer someone up. It could even be a condoleance card.

Luchtballonnen-kaart_3_BLOG
De kaart is gedrukt op 300 grams sulfaatkarton op A6 formaat (10,5 cm bij 14,8 cm). Hij is afgewerkt met een matlaminaat op de voorkant, waardoor hij een beetje satijn-achtig aanvoelt. Klinkt heel fancy en dat is het ook! Hij is verkrijgbaar in mijn Etsy shop.

The postcard is printed on a firm cardboard and it has a matte finish. It measures 10,5 cm by 14,8 cm (4,1 inch by 5,8 inch). It’s available for purchase in my Etsy shop.

Luchtballonnen-kaart_4_BLOG

Luchtballonnen-kaart_5_BLOG
Wat vind jij van de kaart? Ter ere van welke gelegenheid zou je hem versturen? Laat het me weten in de comments!

So, what do you think? What occasion would you choose to send this postcard? Let me know in the comments!

Groot Nieuws! // Big news!

BigNews_1
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Nee, ik ben niet zwanger. En ik ga ook niet trouwen. Maar ik heb wel super leuk ander nieuws. Al een tijdje heb ik het hier op de blog over een tweetal ‘Geheime Projecten’. Vandaag is het dan eindelijk tijd om met jullie te delen wat één van die projecten precies inhoudt.

Een paar maanden geleden kreeg ik een mailtje van Annemarieke van Uitgeverij Snor. Of ik het zag zitten om een nieuw Snor-boek te illustreren. Zo vroeg ze dat; super casual. Ik heb de mail denk ik wel twintig keer gelezen voordat ik begreep wat er stond. Een boek illustreren. Voor één van de tofste uitgeverijen van Nederland. Ik.

Ik probeerde cool te blijven en lekker casual terug te mailen, maar dat lukte natuurlijk helemaal niet (capslock, anyone..?). Want ik was ‘over the moon’ over mijn nieuwe opdracht. Gevraagd worden door een échte uitgeverij, dat is voor mij (en voor veel andere illustratoren denk ik) best wel een big deal. Ik kan het denk ik wel een mijlpaal in mijn carrière noemen. Ik zei dus ja (duh) en ik ging aan de slag. Afgelopen vrijdag was de concept-deadline; dat was dus de reden dat het de afgelopen weken zo rustig was op deze blog. De eerste opzet voor het boek staat. En het wordt echt heel tof, dat weet ik zeker.
Het hele proces is nieuw voor mij en het is super spannend allemaal, maar ik beloof je dat ik af en toe een ‘sneak peek’ met jullie zal delen waar dat kan. En verder mag je uitkijken naar het voorjaar, want dan kom ‘Het Boek’ uit. Ik knijp mezelf nog even. Want het is dus echt zo; Ik ga een boek illustreren én vormgeven voor Uitgeverij Snor!

Just to be clear: no, I’m not pregnant. And I’m not getting married either. But I do have some awesome news for you today. For a while now, I’ve been talking about two ‘Secret Projects’ on this blog and on social media. Today I’ll finally be sharing with you what one of these Secret Projects is all about.

A few months ago, I got this e-mail from Annemarieke. Annemarieke is one of the owners of the lovely Snor Publishers. In this e-mail, she asked me whether I wanted to make the illustrations for one of their new books. Just like that. Super casual. I think I read the e-mail about twenty times before actually taking in what it said. But it’s true: I’ll be illustrating and designing a book for one of Holland’s coolest publishers.

The process is new to me and very exciting, but I’ll be sure to share some sneak peeks with you every now and then. The book will be published in spring. I can’t wait!

Photo Diary: juli 2015 // Photo Diary: July 2015

PhotoDiary_July15_0Poehee. Wat is de maand juli voorbij gevlogen zeg! De tijd lijkt in de zomer altijd nog twee keer zo snel voorbij te gaan als in de winter. Maar ik kan er lang of kort over zijn; juli is ‘ancient history’ en dat betekent dat ik jullie nog een Photo Diary verschuldigd ben. In dit artikel vind je dus (bijna) alles wat ik in juli heb gedaan. Wil je altijd op de hoogte zijn van waar ik mee bezig ben? Volg me dan op instagram.
De hittegolf was daar. En oh my Lord wat werd het warm bij mij binnen. Gelukkig had ik dit vriendje om een beetje mee af te koelen.

I can’t believe how fast July has flown by. Time seems to pass by even faster when it’s summertime. The beginning of a new month means that I still owe you my photo diary of the last one, so here’s what I’ve been up to in July! If you want to stay up to date all the time, be sure to follow me on instagram.
There was a serious heatwave at the beginning of last month. Luckily, I had this guy to keep me cool.

PhotoDiary_July15_1

 

Ik ging met John naar de Apenheul (daar was ik al jaaaaaren niet meer geweest) en natuurlijk ging mijn lama mee.
I went to a special monkey zoo with John. And of course, my llama came along.

PhotoDiary_July15_2

 

Een verjaardagscadeautje voor mijn lieve vriendinnetje en mede-illustrator Renie: een ‘gecustomizede’ cactus!
I customized this little cactus for my friend and fellow-illustrator Renie as a birthday gift.

PhotoDiary_July15_3

 

Ik trok eindelijk mijn verf en kwasten weer eens uit de kast om een aquarel-achtergrond te maken.
For the first time in what felt like ages, I took out my paint and brushes and started a new watercolour project.

PhotoDiary_July15_4

 

Het was tijd voor weer een Team Confetti meeting! Samen met Olga en Ingrid ging ik naar Pllek: het stadsstrand van Amsterdam. We hadden super relaxte middag waarin we veel praatten, picknickten en lol hadden met illustraties.
It was time for another Team Confetti meeting! Together with Olga and Ingrid, I had an afternoon of fun in the sun.

PhotoDiary_July15_5

 

In juli is het kermis in Tilburg. Ik vind het altijd erg leuk om er rond te lopen en te kijken welke attracties nieuw zijn dit jaar. Vorig jaar waren we op vakantie tijdens de kermis, dus toen hebben we hem helemaal gemist. Extra leuk om dit jaar weer eens te gaan kijken. Deze 90 meter hoge vrije val was wat mij betreft de beste nieuwkomer.
July is fair-time in my hometown. This terrifying 90 meter drop was new this year.

PhotoDiary_July15_6

 

Ik volgde een workshop commerciële communicatie en onderhandelen bij Sabine.
I attended a workshop commercial communication and negotiation by Sabine.
PhotoDiary_July15_7

 

Het was lekker weer en voor de afwisseling eens niet te heet om buiten te zitten, dus ik verhuisde een deel van mijn werkplek naar mijn balkon.
The weather was nice without it being ridiculously hot, so I moved part of my workspace outside to get some things done.

PhotoDiary_July15_8

 

Weekend! Dat betekent dat er zeer speciale cupcakes worden verkocht bij één van mijn favoriete koffiehuizen in Tilburg. Deze was geheel in kermisthema; met zuurstok!
Weekend! Which means cupcakes at my favourite coffeehouse!

PhotoDiary_July15_9

 

Al een eeuwigheid aas ik op alle leuks dat er te krijgen valt in de webshop van Catrabbit. Toen ik deze ‘alpaca pizza delivery service’ pin spotte ging ik eindelijk overstag. En ik verzeker je; in het echt is hij nóg leuker!
I’ve been drooling over Catrabbit’s webshop for ages, but when I saw this ‘alpaca pizza delivery service’ pin I just couldn’t resist. It’s even cuter in real life!

PhotoDiary_July15_10

 

Ik ging nogmaals naar de kermis, mét lama deze keer.
I took my llama to the fair.

PhotoDiary_July15_11

 

Ik ben heel druk bezig geweest om de franje design e-mail nieuwsbrief nieuw leven in te blazen. Afgelopen vrijdag ging de eerste in bijna twee jaar de digitale deur uit. Heb jij hem ontvangen? Laat me dan even weten wat je ervan vond in de comments! Heb je je nog niet voor de nieuwsbrief ingeschreven maar wil je de volgende (eind augustus) wel graag hebben? Laat me dat dan ook even weten in de comments, want dan zet ik je op de mailing list!
I’ve been very busy reviving my e-mail newsletter. I sent out my first one in almost two years last week!

PhotoDiary_July15_12

 

Afgelopen zondag gaf ik een workshop in het Limburgs Museum in het kader van de Jip en Janneke themadag die hoort bij de expositie van Fiep Westendorp. Een stel leuke kids maakten karakters uit inktvlekken. Om een en ander voor te bereiden deed ik vorige week hetzelfde. Ik was even vergeten hoe leuk dat is om te doen en hoe goed dit helpt bij creatieve of ‘inspirationele’ malaise. Voor herhaling vatbaar dus.
I hosted a workshop at the Limburgs Museum this weekend. It was about making characters out of ink stains. I had so much fun with the preparations!

PhotoDiary_July15_13

 

Ik had mijn bestie Anneloes al even niet meer gezien en dus was het hoog tijd om eens samen te ontbijten.
I hadn’t seen my bestie Anneloes for a while, so we decided to do breakfast together.

PhotoDiary_July15_14

 

Hier is dan eindelijk het eindresultaat van mijn aquarel-inspanningen. Ik schilderde deze achtergrond voor de achterkant van mijn luchtballonnenkaart die al een eeuwigheid in de planning zat en nu dan eindelijk als proefdruk op mijn deurmat viel. Deze week krijg ik de hele batch binnen en ik hoop ze snel toe te kunnen voegen aan mijn Etsy shop.
And this is the result of the watercolour photo you saw earlier. I finally made time to get my hot air balloons postcard to the printer. The proofs came in last week, and I expect the entire batch later this week. I’ll add them to my Etsy shop as soon as I can.

PhotoDiary_July15_15

PhotoDiary_July15_16

PhotoDiary_July15_17

 

Deze illustratie zat al heel lang in mijn hoofd, maar ik had nog niet eerder de kans om hem uit te werken. Vorige week nam ik eindelijk de tijd om dat te doen. Hij is onderdeel van een serie die een nieuwe productlijn gaat vormen. Later meer hierover.
And then there’s this guy. I’ve had the idea for this illustration for a while, but I never got around to actually making it. But now I did. It’ll be part of a bigger project, which I will tell you about soon (hopefully).

PhotoDiary_July15_18

Als ik er zo op terug kijk had ik dus best een drukke maand. Hoe was die van jullie?
Looks like I’ve had a pretty busy month after all! How was yours?

(Dutch only)

Niet zomaar een nieuwsbrief! Iedere maand krijg jij de leukste roundup van alles wat er in en rond mijn bedrijf gebeurd is rechtstreeks in je mailbox. Maar je vindt ook regelmatig gratis downloads, speciale lezerkortingen en achter-de-schermen materiaal in mijn nieuwsbrief. Schrijf je hieronder in: